Scroll naar beneden

Houtskeletbouw

Steeds meer mensen kiezen voor houtskeletbouw. Niet verwonderlijk, want er zijn nauwelijks architecturale beperkingen en in enkele weken is de ruwbouw winddicht. Bovendien laten houtskeletwoningen zich zeer goed isoleren en luchtdicht afwerken.

Broux Houtconstructies bouwt bijna-energieneutrale (BEN) woningen waarmee je vandaag al voldoet aan de energie-eisen van 2021. En dat in harmonie met de natuur.

Houtskeletbouw

Nieuwbouw

Broux Houtconstructies bouwt meer dan vijftien houtskeletwoningen per jaar. Wij vertalen jouw woondroom in een realistisch plan en vervaardigen de volledige bouwschil op voorhand in ons atelier. Zo komt de timing van jouw bouwproject nooit in het gedrang en zijn fouten uitgesloten.

Wat dat betekent voor jou? Een uiterst snelle bouwtermijn, gegarandeerde energieprestaties en geen onverwachte extra kosten. Kortom: de slimste investering voor de toekomst!

Renovatie

Verbouwen is een vak apart. Meer nog dan bij nieuwbouw is een uitgekiende en doordachte planning cruciaal. Bij Broux Houtconstructies nemen we de tijd om op voorhand na te denken over alles wat kan gebeuren. Zo zijn we voorbereid op elke situatie en kunnen we renovatieprojecten ook correct plannen. Dat vertaalt zich in een snel en efficiënt bouwproces. Jij bent niet alleen zeker van het resultaat, maar ook van de timing!

Uitbreiding

Broux Houtconstructies realiseert alle uitbreidingen. Van garages en slaapkamers tot burelen en volledige woonvolumes. Door het lichte gewicht van houtskeletbouw wordt de bestaande structuur minimaal belast. En dankzij de praktische montage vormen ook moeilijk toegankelijke werven geen probleem.

Bij Broux Houtconstructies gaan we uitdagende uitbreidingen niet uit de weg. Het zit in ons DNA om complexe projecten aan te nemen die anderen links laten liggen.

Getuigenissen

Zin om samen te werken?

Maak nu een afspraak met Broux Houtconstructies om uw (ver)bouwproject te bespreken.

Vraag offertegesprek aan ›

Veelgestelde vragen

Is het brandgevaar niet groter in houtskeletwoningen?
Integendeel! Hout biedt lang weerstand tegen de vlammen. Daardoor presteren houten constructies zelfs beter dan de geldende eisen voor brandveiligheid. Als hout brandt, ontstaat er een houtskoollaag die de verdere verbranding vertraagt. Houtskeletwoningen gedragen zich bij een eventuele brand dan ook zeer voorspelbaar.

De vuurbestendigheid is bovendien niet alleen afhankelijk van de doorsnede van het houtskelet, maar ook van de binnen- en buitenafwerking. Bij Broux Houtconstructies werken we al onze houtskeletwoningen af met een laag gipskarton aan de binnenzijde, waardoor onze projecten qua brandweerstand zelfs beter scoren dan traditionele woningen.

Voor verzekeraars vormt een houtskeletbouw geen enkel probleem. Hét bewijs dat deze bouwmethode qua brandveiligheid niet moet onder doen voor traditioneel bouwen.
Zijn houten constructies minder duurzaam?
Houten constructies gaan zonder moeite een leven lang mee. In Duitsland, Zwitserland en Scandinavië staan talloze houtskeletwoningen van meer dan honderd jaar oud.
Broux Houtconstructies zorgt ervoor dat de houtskeletstructuur nooit in aanraking komt met vocht – de balken staan 5 cm boven de vloerpas en de gevelbekleding beschermt de constructie tegen neerslag. Daardoor zijn onze houtskeletwoningen enorm duurzaam.
Wat kost een houtskeletbouwwoning?
Bij Broux Houtconstructies doe we er alles aan om jou een betrouwbaar en transparant bouwproces te garanderen. Maar we geloven niet in vaste prijzen. Elk bouwproject is immers anders en het kan dat we gaandeweg in onderling overleg beslissen om bepaalde zaken op een andere manier op te lossen. Dat doen we dan in alle openheid, zodat jij tijdens het volledige bouwtraject op de hoogte blijft van het kostenplaatje.
Want we streven tenslotte allebei naar hetzelfde: een verantwoorde woning op jouw maat.
Is een houtskeletbouw minder stevig dan een traditionele woning?
Laten we eerlijk zijn: een muur in gewapend beton is steviger dan een houtskeletstructuur. Maar waarom zou je investeren in iets wat je niet nodig hebt? Houtskeletbouw biedt meer dan voldoende stevigheid voor de bouw van woningen en zelfs appartementsgebouwen.
Klopt het dat een houtskeletbouw minder goed warmte buffert?
Lichte structuren, zoals houtskeletwoningen, hebben onvermijdelijk een lagere thermische inertie dan massieve bouwwerken. Maar dat is geen probleem als je bij het ontwerp voldoende rekening houdt met een aantal aandachtspunten. Bij Broux Houtconstructies weten we waarop we moeten letten om bijvoorbeeld oververhitting te vermijden. Dat doen we onder meer met zonneschermen aan de buitenkant, maar ook met doordachte architecturale ingrepen.

Indien gewenst, combineren we houtskeletbouw ook met massieve bouwtechnieken.
Wat met het akoestisch comfort?
Ook daar hoef je niet van wakker te liggen. Een houtskeletwoning absorbeert de trillingen van luchtgeluiden via de isolatie. Bij Broux Houtconstructies plaatsen we rotswolisolatie tussen onze balken. Deze isoleert niet alleen thermisch, maar ook akoestisch zeer goed.

Contactgeluiden vergen wat meer aandacht, met name ter hoogte van de tussenvloeren. Maar ook daar doen we er alles aan om jouw wooncomfort te verzekeren. Onder meer door het gebruik van een gegoten chapelaag en ontdubbelde vloeren.
Aan de onderkant van de plafonds plaatsen we bovendien een laag akoestische isolatie tussen metalstudprofielen.
Is houtskeletbouw duurder of goedkoper dan traditioneel bouwen?
Kiezen voor houtskeletbouw doe je niet uit budgettaire overwegingen op korte termijn. Wel omdat je intelligent en natuurvriendelijk wil investeren met het oog op de toekomst.

Wij raden je dan ook altijd aan om beter te doen dan de huidige energie-eisen en vandaag al BEN te bouwen. Zo’n energiezuinige constructie kost meer dan een standaardwoning. Die meerkost heb je op acht à tien jaar terugverdiend.
Top